top of page

Chmel v ohrožení - 1. část

Čím vyšší teploty, tím větší spotřeba piva. Tato přímá úměrnost asi nebude platit obecně, v některých případech však určitě ano. Ale vztah „čím vyšší teploty, tím větší produkce piva“ do budoucna nebude reálný. Na vině jsou problémy s pěstováním chmele v podmínkách klimatické změny.


Chmel je rostlina náročná. Vyžaduje specifické podmínky pro pěstování, a proto jsou „chmelařské“ lokality v Evropě spíše vzácné. Vědci z Czech Globe se zaměřili na to, jak se na pěstování této zásadní suroviny pro výrobu piva podepisuje klimatická změna. Výsledky, které byly publikovány v časopise Nature, sice nejsou moc přívětivé, zároveň ale nabízí možná řešení.


Vyšší počty horkých dnů spolu s intenzivnějšími suchy znamenají menší výnos z chmelnic. Asi nic překvapivého. Je tady ale i další důsledek. Vyšší teploty urychlují vývoj rostliny a postupně tak posouvají dobu dozrávání do dřívějších a teplejších dnů, což snižuje množství tzv. alfa látek. A právě alfa látky jsou v chmelu zásadní, protože určují jeho hořkost, potažmo kvalitu. Pokud tedy chmel obsahuje méně alfa látek, pro výrobu piva je ho potřeba více.

V dalším příspěvku přineseme konkrétní hodnoty a představíme několik adaptačních opatření.


 

Zdroje:

0 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Chmel v ohrožení - 2. část

V posledním textu jsme stručně představili studii vědců z Czech Globe, která se zabývá vlivem klimatické změny na kvalitu a množství chmele. Nyní doplníme několik konkrétních čísel a také možná adapta

Regenerativní zemědělství - jak to funguje?

Regenerativní zemědělství: neoře, vydělává, a ještě k tomu zachycuje uhlík. Výhodné pro zemědělce, přírodu i klima. Jak konkrétně? Regenerativní zemědělství dokáže zachytávat velké množství oxidu uhli

Regenerativní zemědělství: zdravá půda pod nohama

Existuje několik přístupů k zemědělství. Na většině ploch v Česku se hospodaří intenzivním způsobem, v menší míře se praktikuje také ekologické zemědělství. Slyšeli jste už ale o regenerativním zemědě

Comments


bottom of page